Americké akcie dopoledne klesaly kvůli vyhlídkám na vyšší úroky

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. března (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací šly dopoledne na Wall Street dolů, protože se pozornost investorů opět stočila k blížícímu se zvýšení úrokových sazeb. Maloobchody k tomu navíc přinesly zprávy o poklesu únorových tržeb a na akcie dolehly také ceny ropy, které se zvýšily kvůli obavám z výpadků v zásobování trhu energiemi.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,4 procenta na 11.012,4 bodu a index technologického trhu Nasdaq se v poledne snížil na 2307,7 bodu, když o 0,3 procenta oslabil.

Americké vládní obligace klesaly a jejich výnosnost vzrostla na nejvyšší úroveň od listopadu minulého roku. Akcie finančních institucí šly nato dolů a Citigroup tak přišla téměř o procento při ceně 46,08 dolaru za akcii. Index bankovních emisí se snížil o 0,9 procenta.

Některé maloobchodní řetězce zveřejnily vývoj tržeb za minulý měsíc, kdy sněhové bouře a mrazivé teploty na severovýchodě států odradily spotřebitele od nákupů jarního zboží. "Maloobchodní prodej je z určitého časového pohledu slabší, než se čekalo," uvedl jeden z analytiků. Připomněl, že se akciový trh také obává vyšších úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK