EU se dohodla na snížení výroby cukru o 2,5 milionu tun

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 2. března (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se dohodla, že kvůli hrozícímu přebytku cukru jednorázově zkrátí v nadcházející sezoně 2006/07 výrobní kvóty o asi 2,5 milionu tun. Pro Českou republiku to znamená snížení výrobní kvóty z necelých 455.000 tun na 411.332 tun. V případě Slovenska kvóta klesne z necelých 250.000 tun na 220.806 tun. Návrh Evropské komise dnes akceptovali zástupci členských zemí v řídícím výboru pro cukr.

Česká produkce nyní dosahuje přibližně 550.000 tun cukru. Část výroby, která přesahuje dohodnutou výrobní a exportní kvótu, ale nemá nárok na unijní vývozní dotace. Snížení české kvóty podle expertů v praxi zřejmě přinese omezení výroby, a to jak u pěstování cukrovky, tak u výroby cukru.

Jednorázové zkrácení kvót má podle EK odlehčit trhu a usnadnit rozběhnutí radikální reformy cukerného pořádku. Ta ovšem původně s plošným seškrtáním kvót nepočítala, ale byla postavena na snížení cen a odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu. Tuto variantu dříve vítali i čeští cukrovarníci a pěstitelé.

V unijních skladech je však nyní asi 1,5 milionu tun cukru a podle odhadů hrozí další přebytek kolem 2,5 milionu tun. Aby producenti a pěstitelé dostali včas signál, na co se mají připravit, nynější rozhodnutí počítá s přechodným seškrtáním kvót o 13,6 procenta, tedy ze 17,4 na 15 milionů tun. Škrty však podle komise postihnou především výrobu určenou na export.

Původní lednový návrh Francie a Německa na krácení kvót by pro Česko znamenal snížení o asi 62.000 tun, ale diplomatická jednání nakonec vyústila v přijatý kompromisní návrh EK, který představuje jednorázové snížení o přibližně 43.000 tun.

"První tržní rok reformovaného cukerného režimu by mohl být velmi obtížný kvůli možným přebytkům na trhu, omezeným možnostem exportu a skutečnosti, že ještě o sobě nedají znát efekty restrukturalizačního fondu," vysvětlila komise s připomínkou, že EU se také musí podřídit prohře ve Světové obchodní organizaci ve sporu o exportní subvence. Omezení výrobních kvót o 2,5 milionu tun však podle EK zlepší rovnováhu na cukerném trhu bez vytváření nových zásob.

Cukerný režim se v EU nezměnil skoro 40 let a vedl k trojnásobně vyšším cenám cukru než na světovém trhu. Reforma, dohodnutá loni v listopadu a definitivně schválená ministry zemědělství EU minulý měsíc, počítá s tím, že zaručené ceny cukru v EU klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny.

Pokles cen má pěstitelům vynahradit příspěvek z rozpočtu EU, kompenzující téměř ze dvou třetin ztrátu příjmů. Toto odškodnění budou moci státy ze svých rozpočtů ještě dočasně navýšit. Současně má odchod slabších cukrovarníků z trhu usnadnit restrukturalizační fond, samofinancovaný průmyslem.

Podle EK dosavadní systém už nebyl udržitelný, a to i kvůli prohře ve Světové obchodní organizaci o exportní dotace, jakož i chystanému otevření evropského trhu vývozcům cukru z padesátky nejchudších zemí světa v roce 2009. Reforma tak má zajistit přežití konkurenceschopné části evropského cukrovarnictví, aniž by stála "cent navíc z veřejných prostředků".

Komise očekává, že výroba cukru v EU, pohybující se okolo 20 milionů tun ročně, klesne v důsledku reformy o šest až sedm tun, což umožní pokrýt domácí poptávku, za přispění dovozu z rozvojových zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK