Tisk: Některé firmy údajně uvažují o koupi pobočky LG.Philips

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. března (ČTK) - Prodej české pobočky firmy LG.Philips Displays v Hranicích na Moravě, jejíž mateřská společnost v Nizozemsku zbankrotovala, může být jedním ze způsobů, jak zachránit výrobu i pracovní místa. "Máme signály od několika společností, které o koupi vážně uvažují," řekl dnešním Hospodářským novinám a deníku Právo ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Podle mluvčí hranické továrny Zuzany Fojtíkové se však v Hranicích zatím žádní zájemci neobjevili.

Firma na výrobu televizních obrazovek, která čerpá od státu investiční pobídky za celkem 1,3 miliardy korun, se zavázala, že zvýší počet zaměstnanců z nynějších 1300 na víc než 3000. Jinak bude muset pobídky vrátit. Případný kupec by však podle Urbana nemusel závazy LG.Philips Displays vůči státu dodržet. "Převod závazků by znamenal složitou debatu," dodal ministr.

Konkurenčnímu domácímu výrobci televizních obrazovek, rožnovské firmě TCT, která už měsíc nevyrábí, hrozí podle HN zánik. Ministerstva tento týden definitivně zamítla její žádost o státní pomoc a firma tak zřejmě skončí v konkurzu. "Rozhodneme o něm v pátek či nejpozději v pondělí," řekl HN Pavel Bernášek, prokurista firmy Ecimex Group, které TCT patří.

V případě hranické LG.Philips Displays je však podle HN státní pomoc stále ve hře. "Pokud by do firmy vstoupil nový investor, dovršilo by se tím odstřižení od mateřské zkrachovalé společnosti a státnímu překlenovacímu úvěru na profinancování provozu by nestálo nic v cestě," uvedl mluvčí MPO Ivo Mravinac.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK