Japonské akcie po statistice oslabily

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 3. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se snižovaly a trh nejvíce reagoval na novou statistiku o vývoji spotřebitelských cen. Ta ukázala, že Japonsko se po zhruba deseti letech dostává z deflačního vývoje, což s sebou zřejmě přinese i zvýšení úrokových sazeb.

Index Nikkei 225 si odepsal 246,42 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,55 procenta na hodnotě 15.663,34 bodu. Ocitl se tak na nejnižší úrovni od 20. února a za celý týden oslabil o 2,7 procenta. Širší index Topix klesl o 1,18 procenta na 1612,96 bodu.

Spotřebitelské ceny v Japonsku v lednu vzrostly o 0,4 procenta, což je dvojnásobné tempo růstu proti prosinci. Roční míra inflace tak dosáhla 0,5 procenta, zatímco o měsíc dříve měla země ještě deflaci. Data ale kolísají a zatím tedy nelze říci, že Japonsko má deflační vývoj za sebou.

Předpoklad dalšího růstu cenové hladiny znamená, že japonská centrální banka může brzy ukončit současnou politiku téměř nulových úrokových sazeb a začít se zdražováním peněz. Kvůli tomu dnes klesaly akcie realitních společností, které jsou na úrokové sazby velmi citlivé.

Výprodej se přenesl i na některá další odvětví. S růstem úroků se totiž bude s vysokou pravděpodobností zvyšovat i kurz japonského jenu, což bude působit problémy vývozcům. Dolů se tak vydaly akcie automobilky Toyota Motor, která by kvůli růstu kurzu jenu mohla mít horší pozici na zahraničních trzích.

Na devizovém trhu se začal zvyšovat kurz jenu, růst ale dlouho nevydržel. Navzdory náznakům, že Japonsko opustí politiku nulových úroků mezi obchodníky přetrvává názor, že japonský jen bude nadále měnou s velmi nízkými výnosy.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 116,33 JPY a nepatrně tak oslabil z předchozích 116,28 JPY. Na paritě s eurem japonská měna oslabila na 139,90 ze 138,63 JPY, a podobně dolar k euru klesl na 1,2025 z předchozího kurzu 1,1919 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK