Spor Anheuseru a Budvaru o známku Budweiser je opět u soudu

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠTRASBURK 3. března (ČTK) - Americký pivovar Anheuser-Busch se odvolal proti dřívějšímu rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který firmě v Portugalsku zakázal prodávat pivo pod značkou Budweiser. Anheuser se o právo používat tuto známku pře s českým pivovarem Budějovický Budvar.

Anheuser-Busch se odvolal k soudu ve Štrasburku v reakci na rozhodnutí nejvyššího portugalského soudu z roku 2001. V něm soud uvedl, že český pivovar má právo známku Budweiser v Portugalsku používat na základě smlouvy o ochraně původu, která byla uzavřena mezi ČR a Portugalskem v roce 1986.

Největší americký pivovar se s Budvarem soudí ještě o několik dalších ochranných známek, na které si činí nárok. Spor trvá více než 100 let a oba pivovary se v něm opírají převážně o historické tradice a smlouvy. Oba podniky nyní vedou v celém světě přibližně 40 známkoprávních sporů.

Anheuser-Busch v první stížnosti před soudem pro lidská práva tvrdí, že rozhodnutí portugalského soudu je v rozporu s právem pivovaru na klidné užívání ochranné známky. Rozhodnutí je podle Anheuseru v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech, která jednotlivcům i firmám zaručuje ochranu majetku.

Soud pro lidská práva nicméně už loni v říjnu rozhodl proti Anheuseru. Soud uvedl, že právo pivovaru na klidné užívání ochranné známky nebylo porušeno, protože pivovar neměla ochrannou známku Budweiser v Portugalsku nikdy zaregistrovanou.

Anheuser-Busch se odvolal k nejvyšší komoře soudu, která se skládá ze 17 evropských soudců. Stížnost americké firmy byla podle dnešního sdělení soudu přijata a soud se jí bude zabývat. Datum projednávání případu nicméně oznámeno nebylo, píše agentura AP.

Anheuser si žádost o registraci ochranné známky Budweiser v Portugalsku poprvé podal v roce 1981. Portugalské soudy nejprve v právním sporu s Budvarem přiznaly právo k používání této známky Anheuseru, ale později vyhověly Budvaru, který se odvolal. Spor se v červnu 2001 dostal do Štrasburku.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 v Českých Budějovicích, německy Budweis. Pivo se tam ale vaří už od roku 1265. Zakladatelé Anheuseru, kteří přišli do USA z Německa, dali svému pivu název Budweiser, protože v jejich původní zemi bylo velmi oblíbené.

Anheuser-Busch sídlí v americkém St. Louis a pivo začal vařit v roce 1876. Značka Budweiser se stala vůbec první značnou piva v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK