Koruna odpoledne posílila zpět k 28,50 Kč za euro

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. března (ČTK) - Česká měna odpoledne obrátila trend a po poklesu na 28,60 Kč za euro posílila zpět k 28,50 Kč/EUR. Po 17:00 stála na 28,52 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila na závěrečných 23,69 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na serveru Patria Online.

Domácí měna dnes odolala prodejnímu tlaku a udržela se v současném pásmu, tedy pod 28,60 Kč/EUR, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Na této úrovni se totiž mnoho hráčů začalo zajišťovat proti budoucímu posílení, což prozatím znemožnilo větší oslabení, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Vývoj souvisí podle Vlka s vyčerpáním růstové nálady na euru, kterou ve čtvrtek odstartovala Evropská centrální banka. Také ostatní měny v regionu dnes obrátily a částečně korigovaly předchozí ztráty, dodal. Euro vůči dolaru přestalo růst už ve čtvrtek a kurz se začal stabilizovat.

ECB v souladu s očekáváním trhu zvýšila klíčovou repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,50 procenta. Na následné tiskové konferenci šéf banky Jean-Claude Trichet uvedl, že ECB vidí inflační rizika a že revidovala inflační prognózu pro příští rok směrem vzhůru.

Analytici očekávají, že pokles kurzu koruny bude pokračovat, protože tuzemská měna je nyní ve srovnání s eurem úrokově znevýhodněna. "V horizontu nejbližších měsíců tak stále očekáváme korekci směrem do oblasti 28,80 až 29,00 Kč/EUR. Dlouhodobý posilující trend by tím však neměl být dotčen," odhadl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK