Americké akcie dopoledne smazaly ztráty

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. března (ČTK) - Akcie na amerických trzích v první polovině pátečního obchodování téměř smazaly počáteční ztráty, vyvolané zhoršeným výhledem společnosti Intel. Zasloužily se o to příznivé ekonomické údaje, které ukázaly zrychlení růstu v domácím sektoru služeb. Negativně však na akcie zapůsobil růst výnosů z amerických dluhopisů.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,08 procenta na 11.016,95 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil podobně nepatrným tempem na 2309,39 bodu.

Trh zpočátku klesal kvůli propadu akcií Intelu. Největší světový výrobce počítačových čipů dnes snížil výhled tržeb pro první čtvrtletí na 8,7 až 9,1 miliardy dolarů z původních 9,1 až 9,7 miliardy. Podle analytiků to však není ani tak odraz potíží počítačového sektoru, jako spíše projev chronických problémů Intelu se zásobami.

Zatímco akcie Intelu klesly o dvě procenta, kurz jeho hlavního konkurenta AMD naopak o 1,3 procenta posílil. Odvětvový index polovodičů mírně oslabil, avšak významné technologické tituly jako Google vesměs rostly.

Index sektoru služeb vzrostl za prosinec o více než tři body na 60,1 bodu. Výsledek překonal o dva body odhady analytiků a potvrdil příznivý vývoj americké ekonomiky.

K obavám z vyšších úrokových sazeb však přispěl další růst výnosů z dluhopisů. Výnos desetiletého vládního dluhopisu se dostal na roční maximum 4,69 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK