Akcie na burze v 9. týdnu oslabily o 0,9 procenta

03.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. března (ČTK) - Pražská burza v nezvykle rušném a novinkami nabitém 9. týdnu oslabila. Vedle vlny firemních výsledků za loňský rok oznámil fúzi Český Telecom a trh také musel vstřebávat řadu investičních doporučení. Hlavní index PX 50 ve výsledku sestoupil o 0,86 procenta na 1559,8 bodu a druhý index PX-D odepsal 1,37 procenta na 3992,4 bodu, vyplynulo ze statistik.

Magnetem týdne byl Český Telecom, který dokonce přinutil burzu k zřídka vídanému přerušení obchodů. Telecom ohlásil zveřejnění strategické zprávy, načež ředitel burzy kvůli ochraně investorů zastavil nákupy a prodeje akcií Telecomu. Telecom pak všechny zaskočil zprávou o spojení Telecomu a Eurotelu do jedné společnosti.

"Management samozřejmě hledá způsob, jak eliminovat náklady na přejmenování, které jistě dosáhnou stovek milionů korun," komentovali krok Telecomu analytici České spořitelny. Přes prvotní příznivou reakci investorů a většinou kladná hodnocení makléřů akcie Telecomu nevydělaly a v týdnu ztratily 1,1 procenta na 536,6 koruny.

Další přední podniky zveřejnily dlouho očekávané výsledky hospodaření za loňský rok. ČEZ se stal se ziskem 17,6 miliardy korun nejúspěšnější firmou v zemi, rakouská Erste také vykázala rekordní zisk a Komerční banka udržela postavení nejziskovější banky. Přesto akcie ČEZ ztratily dvě procenta na 828,9 koruny, Erste ubrala 2,5 procenta na 1416 korun a Komerční banka se sesula o 1,5 procenta na 3426 korun.

Výdělků se tak investoři dočkali u emisí, které mají na burze nejkratší historii. Firmu CME nečekaně úspěšné hospodářské výsledky katapultovaly výše o 6,4 procenta na 1518 korun, realitní společnost Orco získala 5,9 procenta na 2488 korun a konečně výrobce léčiv Zentiva se zhodnotil o 4,9 procenta na 1224 korun.

Celkové obchody s akciemi vzrostly o polovinu na letos vysoce nadprůměrných 23,7 miliardy korun. Největší podíl na objemu měl ČEZ s hodnotou 8,7 miliardy korun.

Na další týdny předvídala Česká spořitelna spíše mdlý výkon. "Zdá se, že čísla za minulý rok nebudou žádnou motivací k dalšímu růstu cen akcií. Většina hospodářských výsledků se buď čekala, nebo byly dokonce pod očekávání. Celkově je málo růstových příběhů, které by investory přiměly k dalšímu nakupování," uvedla ve výhledu na březen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK