RWE podle ÚOHS loni zneužil svou pozici na trhu

04.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dospěl k závěru, že plynárenská firma RWE Transgas loni zneužila dominantní postavení na trhu. Stalo se tak kvůli třem sporným bodům ve smlouvách nabízených odběratelům plynu. Úřad nyní firmě RWE Transgas uloží, aby smlouvy upravila. Pokud tak neučiní, dostane pokutu. Píše to Mladá fronta Dnes.

"Pokud smlouvy do dvou týdnů neopraví, dostane pokutu, jejíž nejnižší hranice je 80 milionů korun, ale spíše by byla vyšší," cituje deník nejmenovaný zdroj blízký úřadu. Maximální hranice je deset procent z obratu firmy, což by činilo zhruba šest miliard korun. Předseda úřadu Martin Pecina deníku potvrdil, že rozhodnutí je již hotovo a RWE Transgas ho obdrží v pondělí. Do té doby ho nechtěl komentovat.

Pochybení firmy by podle informací deníku mělo spočívat v tom, že ve smlouvách nastavila rozdílné podmínky pro firmy ze své skupiny a pro ostatní odběratele. Za další přestupek úřad označil fakt, že si firma vymínila, že například distribuční společnost ze západních Čech nebude nabízet plyn například severočeskému podniku. Tím by podle zdroje z úřadu vyloučila jakoukoli soutěž o zákazníka.

Třetím prohřeškem je stanovení maximální ceny za plyn všem odběratelům bez ohledu na to, jaké skutečné náklady na dodávku jim odpovídají. Neoprávněný zisk, který z toho loni pro RWE vyplynul, představuje 80 milionů korun, což je zmíněná nejnižší úroveň pokuty, uvedla MfD.

Firma RWE Transgas ale kritiku za příliš vysoké ceny odmítala a tvrdí, že do cen promítala rostoucí ceny topných olejů na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK