OPEC pravděpodobně ponechá těžbu beze změny

05.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 5. března (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) pravděpodobně nesníží těžbu suroviny. Uvedl jeden z delegátů jednání, které se ve středu uskuteční ve Vídni. "Je nepravděpodobné, že by OPEC na tomto setkání zasáhl. Nechá si ale otevřenou možnost přijmout opatření, pokud by to později bylo potřeba," řekl delegát jednání agentuře Reuters. Dodal, že je nabídka a poptávka na světovém trhu vyvážená a že jsou rezervy ropy ve světě na rozumné úrovni.

Ceny ropy šly v pátek nahoru čtvrtý den za sebou. Napětí na trhu zesílilo kvůli vyšší pravděpodobnosti, že se sníží nebo přeruší dodávky ropy z Nigérie či Íránu. Americká ropa v pátek podražila o 31 centů na 63,67 dolaru za barel a Brent posílil o 11 centů na 64,18 dolaru.

Obavy vyvolávají ozbrojené útoky na nigerijská ropná zařízení, které již snížily vývoz ropy z Nigérie o pětinu. V případě Íránu vyvolává napětí na mezinárodní politické scéně spor kolem jaderného programu země.

"Na toto období roku jsou zásoby ropy přiměřené," řekl druhý zdroj z kartelu, který se vídeňského zasedání také zúčastní. Dodal, že jsou ropné rezervy mírně nad průměrem a že kartel očekává jejich další nárůst během druhého čtvrtletí.

OPEC podle něj ale těžbu nesníží kvůli vysokým cenám, možnému poklesu produkce v Nigérii a Iráku a kvůli předpokládanému vzestupu poptávky. Na lednové schůzce kartel těžební limity nezměnil.

Prezident kartelu Edmund Daukoru v pátek uvedl, že na dodávky ropy na světový trh překračují poptávku o dva miliony barelů za den. Dodal ale, že kartel bude mít při rozhodování o produkci na zřeteli, že jsou ceny ropy vysoko, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK