Koruna je klidná na 28,52 Kč/EUR a 23,66 Kč/USD

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. března (ČTK) - Obchodování s českou měnou je na úvod týdne klidné a kurz se pohybuje kolem 28,52 Kč/EUR. Jeho další směřování by měla tento týden určovat především data z domácí ekonomiky a vývoj kurzu eura. Vůči dolaru koruna jen nepatrně zpevnila na 23,66 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Tento týden by na korunu měla pozitivně působit zejména data o obchodní bilanci a růstu české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí, uvedl Radim Krejčí z Patria Online. Důležité budou rovněž údaje o únorové inflaci. Také podle analytiků ČSOB by koruna měla v dalších dnech posilovat. Výraznější zisky však prý očekávat nelze. Rizikem je naopak možnost dalšího posilování eura, které by pro korunu mohlo znamenat propad na 28,65 až 28,85 Kč/EUR.

Posilovat by tento týden mohly všechny středoevropské měny. Snižování úrokových sazeb v posledních měsících a z toho vyplývající odliv portfoliových investic prý nemá výraznější šance většinu měn ohrozit, odhadují analytici ČSOB.

Podle jiných ekonomů však koruna v dalších měsících kvůli svému nízkému úročení oslabí až na 29 Kč/EUR. Evropská centrální banka navíc minulý týden podle očekávání zvýšila klíčovou repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,50 procenta, čímž se rozdíl úroků v ČR a eurozóně ještě prohloubil. Šéf banky Jean-Claude Trichet také uvedl, že ECB vidí větší inflační rizika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK