Vláda chce pomocí "desetiminutovky" prověřit zákony a vyhlášky

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Kabinet se chystá pomocí ankety mezi občany, podnikateli i nevládními organizacemi prověřit zákony a vyhlášky, a ty problematické poté přehodnotit. Na svém středečním zasedání ministři posoudí iniciativu úřadu vlády nazvanou "Věnujte 10 minut pro zlepšení právního prostředí v ČR". Lidé a instituce, kterým působí nějaká norma zbytečné problémy, mohou své připomínky napsat do dotazníku umístěném na webových stránkách http://reforma.vlada.cz/10minut.

Cílem aktivity je podle vládních úředníků omezit byrokracii a zlepšit právní prostředí v zemi. Kdo se do ankety zapojí, může upozornit na nadměrnou administrativní zátěž, nejasnost či nesrozumitelnost předpisu, duplicitu nebo rozpory předlohy, na nejednotný postup úřadů a podobně.

Úřad vlády došlé podněty zpracuje a předá zodpovědnému úřadu, který se problematikou zabývá. Ten posoudí, zda existuje prostor pro změnu regulace. Některé regulace totiž vycházejí z legislativy Evropské unie, a v takovém případě musí Česko postupovat jednotně s ostatními státy pětadvacítky. Obecnější problémy se mají řešit v chystané koncepci.

Vláda je přesvědčena, že zlepšení právního prostředí se stejně jako v zahraničí projeví úsporami ve veřejném i soukromém sektoru, lepší výkonností hospodářství, nárůstem pracovních příležitostí a lepším fungováním hospodářské soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK