Na seznamu pro rumunskou Electrica Muntenia pět firem včetně ČEZ

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 6. března (ČTK) - Energetická společnost ČEZ je jedním z pěti zájemců, který se dostal na užší seznam pro privatizaci rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud. S českou firmou budou soutěžit přední západoevropské podniky - německá RWE Energy, francouzský Gaz de France, italský Enel a španělská Iberdrola, sdělila dnes privatizační komise rumunské firmy.

Pětice uchazečů bude nyní vyzvána k předložení zlepšených nabídek, uvedla firemní komise. Do užšího seznamu se nekvalifikovaly americká AES Corp., rakouská EVN a španělská firma Union Fenosa International.

Bukurešť prodává 67,5 procenta akcií rumunského podniku o hodnotě zhruba 750 milionů eur (21,4 miliardy korun). Pro ČEZ je nabídka na Electrica Muntenia Sud druhou účastí v místní privatizaci. Firma loni uspěla v soutěži o Electrica Oltenia, která má celkem 1,4 milionu koncových zákazníků.

Electrica Muntenia Sud má přes milion zákazníků v Bukurešti a v přilehlých regionech Giurgiu a Ilfov a sousedí přímo s distribuční společností Electrica Oltenia.

Dosavadními akvizicemi distribučních společností v Bulharsku a Rumunsku ČEZ téměř zdvojnásobil počet svých koncových zákazníků na celkových 6,6 milionu. Dostal se tak na osmou příčku mezi evropskými energetikami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK