ČSSD chce znovu odvolat předsedu dozorčí rady Pozemkového fondu

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. března (ČTK) - Poslanec ČSSD Ladislav Skopal chce sněmovně znovu navrhnout odvolání předsedy dozorčí rady státního Pozemkového fondu Jiřího Drdy. Skopal to řekl novinářům v Brně. Fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, čelil kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech. Aféra stála křeslo bývalého ministra zemědělství Petra Zgarbu, vyvolala personální změny i v prezídiu fondu.

Prezidium schválilo loni v létě takzvaný zvláštní režim, v jehož rámci překupníci půdu získali. V případu již padlo několik trestních oznámení.

"Pan Drda se účastnil všech důležitých jednání a má minimálně morální odpovědnost," řekl Skopal. Všichni ostatní, kdo byly ve funkcích, již podle ně byli odvolaní. Připustil, že předsedu si dozorčí rada volí sama, poslanci však jejího šéfa mohou odvolat jako jednoho z členů. O dozorčí radě fondu měla sněmovna jednat původně již v prosinci, tuto debatu ale poslanci tehdy odložili.

Sněmovna tehdy odvolala z pozemkového fondu místopředsedu Pavla Rybníčka a členy prezidia Jiřího Hladíka, Jana Kendera, Martina Kocourka, Zuzanu Moravčíkovou, Františka Střelečka, Miladu Fritzovou a Karla Večeřeho. Odvolání podpořily jak koaliční, tak opoziční kluby. V polovině prosince pak poslanci do fondu zvolili nového místopředsedu a sedm členů prezidia. Novým místopředsedou fondu se stal Josef Doruška, který pracuje jako poradce náměstka ministra financí. V prezidiu zasedli Jiří Nováček, František Pojer, David Čermák, Robert Szurman, Petr Braný, Ondřej Huml a Kamil Kaulich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK