Soutěž Stejná šance posoudí firmy zaměstnávající i handicapované

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 6. března (ČTK) - Soutěž pro zaměstnavatele, kteří se nebojí dát práci také lidem se zdravotním nebo mentálním postižením, vyhlásilo v několika krajích pražské občanské sdružení Rytmus ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR. Soutěž Stejná šance - zaměstnavatel 2006 se koná letos podruhé, poprvé má regionální úroveň. V Plzeňském kraji ji organizuje Sdružení Ledovec, které mezi svými projekty pro lidi se zdravotním omezením provozuje mimo jiné i agenturu podporovaného zaměstnávání.

"Cílem soutěže je podpořit a ocenit zaměstnavatele, kteří zaměstnávají osoby se zdravotním či sociálním handicapem, poskytnout jim veřejné uznání za jejich snahu a zároveň jejich dobrým příkladem motivovat i další firmy k následování," řekl dnes novinářům Martin Fojtíček z Ledovce. Regionální kola se budou konat kromě Plzeňského kraje ještě v kraji Libereckém, Pardubickém, Středočeském, včetně Prahy, a Ústeckém. Vítězové regionálních kol se utkají v celostátním kole, jehož výsledky budou vyhlášeny 11. května.

Soutěž je pro společnosti, které mají méně než polovinu zaměstnanců s postižením. U firem se hodnotí jejich přístup k zaměstnancům s handicapem, například zda takového člověka přijaly v řádném pracovním poměru nebo na dohodu. Posuzuje se, zda firma musela a byla ochotná kvůli postiženému člověku upravit pracovní podmínky, zda má na pracovišti svého patrona, zda je začleněn i do neformálních firemních akcí s ostatními zaměstnanci a podobně.

Organizátoři věří, že zviditelnění společností, které zaměstnávají i handicapované lidi, pomůže zlomit přetrvávající nedůvěru zaměstnavatelů vůči těmto lidem. Informace a také formuláře pro soutěž jsou k dispozici na internetové adrese www.rytmus.org.

"Zájem zaměstnavatelů přijmout lidi s handicapem není příliš velký. Většina zaměstnavatelů o to nestojí - obávají se problémů, nechtějí si přidělat práci a řada z nich platí raději pokuty, než by takového člověka zaměstnala," shrnula zkušenosti z plzeňské agentury podporované práce její pracovnice Irena Štychová. Podle jejích zkušeností je na Plzeňsku postiženého člověka ochotna přijmout spíše menší firma než obří společnost. Agentura podporovaného zaměstnání se snaží pomoci lidem s postižením najít a také si udržet místo na volném pracovním trhu, zvýšit si kompetence, případně získat nové dovednosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK