Telecom zkušebně spustí digitální síť, a to se třemi TV programy

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Lidé, kteří mohou přijímat nastupující digitální televizní vysílání DVB-T, budou mít možnost přijímat o jeden program více. K současným devíti dnes přibude regionální brněnská stanice TVb1, a to nejen v Brně, ale i v hlavním městě. Telecom ode dneška opět spouští svou zkušební digitální síť, v níž kromě TVb1 nabídne hudební stanici Óčko a stanici s teleshoppingovými prvky Top TV; tyto dvě stanice se již nacházejí i v síti společnosti Czech Digital Group (CDG).

Český Telecom dostal krátkodobou šedesátidenní licenci pro zkušební vysílání své sítě od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v polovině února, a to prostřednictvím své dceřiné firmy Omnicom. Ve své síti chce mimo jiné testovat interaktivní služby, například on-line sázení, hlasování, video na požádání, hry, chat, interaktivní reklama, e-mail či sms. "Například hlasování by už v tuto chvíli mělo v síti fungovat," řekl mluvčí Telecomu Vlastimil Sršeň.

To mohou lidé využít například v programu hudební stanice Óčko k hlasování k hitparádám. "Diváci mají možnost prostřednictvím svého dálkového ovladače přímo ovlivňovat program. Aktuálně je možné hlasovat do oficiální hitparády Óčka," sdělil generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Řádné digitální vysílání začalo v ČR po pěti letech experimentů loni v říjnu. Sítě Telecomu a CDG jako zkušební, síť Radiokomunikací již v ostrém režimu. V současnosti nabízí čtyři programy České televize včetně zpravodajského a sportovního kanálu, Novu, Primu, Óčko, Top TV, parlamentní stanici 24cz a TVb1.

Digitální signál nyní pokrývá Prahu, Brno, Ostravu a jejich okolí, počet přístupných stanic se ale v jednotlivých regionech liší. V budoucnu by se mohli majitelé set-top boxů dočkat dalšího programu, neboť CDG zvažuje zařadit do své sítě slovenskou zpravodajskou stanici TA3.

Současné analogové vysílání skončí podle plánů ministerstva informatiky i vývoje v ostatních zemích EU do roku 2012. Do té doby si budou lidé muset pořídit set-top boxy nebo dražší upravené televizory se zabudovanými digitálními tunery. V ČR by mělo digitální vysílání přinést až šestinásobek volně přístupných celoplošných TV stanic oproti současným čtyřem - ČT1, ČT2, Nově a Primě, a to navíc v lepší kvalitě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK