Americké akcie dopoledne mírně rostly

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne mírně posilovaly. Nahoru táhly trh hlavně telekomunikační společnosti díky zprávě, že AT&T chce koupit firmu BellSouth. Ropné společnosti však kvůli poklesu cen ropy oslabily o dvě procenta.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) hlavní Dow Jonesův index stoupl o 0,01 procenta na 11.022,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu zpevnil 0,11 procenta 2305,11 bodu.

Ceny ropy se vydaly dolů poté, co členové kartelu OPEC naznačili, že nejspíš na svém setkání tento týden nesníží těžbu. Akcie největší ropné firmy na světě Exxon Mobil tak ztratily téměř jedno procento. Oslabily i další firmy, v čele s ConocoPhillips a Schlumberger.

Komunikační společnost AT&T v neděli oznámila, že koupí za 67 miliard dolarů firmu BellSouth. Spojením vznikne největší telekomunikační společnost v USA s tržní hodnotou 165 miliard dolarů. Zpráva podpořila spekulace o možnosti dalších spojení telekomunikačních firem a pomohla nahoru celému sektoru. BellSouth si dopoledne připsal dokonce 11,6 procenta. Akcie AT&T však o 1,3 procenta klesly, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK