HN: Úroky ze zahraničních kont bude již letos nutné danit

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - České úřady se letos poprvé dozvědí, kolik českých občanů má bankovní účet v zahraničí a kolik jim jejich vklady vynesly. Podle mezinárodních smluv, které má na nadcházející schůzi ratifikovat Poslanecká sněmovna, totiž informace o kontech musí Česku do konce června ohlásit prakticky všechny země Evropské unie i finanční instituce z některých "daňových rájů". Napsaly to Hospodářské noviny.

Unie se v roce 2003 dohodla, že si její členové budou vyměňovat informace o úsporách cizinců, aby jim jejich domovská země mohla zdanit úroky z jejich vkladů. Výjimky si vymohly pouze Lucembursko, Belgie a Rakousko, které podobně jako Švýcarsko budou vybírat daně z úroků cizinců samy. Informační povinnost má také účinněji bránit praní špinavých peněž a finančním podvodům.

Kolik na tom vydělá český státní rozpočet však neví ani ministerstvo financí. "Lidí, kterých se to týká, mohou být v Česku až desítky tisíc," řekl Radek Bláha z ministerstva financí. Úřady totiž nemají žádný kvalifikovaný odhad, kolik peněz na zahraniční účty odtéká, ať už legálně či nelegálně.

V případě "daňových rájů" se však úmluva o informační povinnosti týká jen těch zemí, které mají statut závislých nebo přidružených zemí Británie a Irska nebo Nizozemska. To jsou například Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy a Nizozemské Antily, nikoliv však Seychely nebo Belize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK