Sdružení BSA zahájilo kampaň proti nelegálnímu softwaru

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Sdružení výrobců komerčního software BSA zahájilo kampaň proti pirátství a nelegálnímu softwaru. Dopisem a později telefonicky osloví 10.000 malých a středních firem v ČR a na Slovensku. Na postihy, které policie a soudy uplatňují vůči manažerům porušujícím autorská práva k softwaru, bude upozorňovat také v rozhlasových spotech a na internetových bannerech. Na tiskové konferenci o tom informoval mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Míra nelegálně užívaného softwaru dosáhla za rok 2004 v Česku podle poslední studie analytické firmy IDC 41 procent, tedy zhruba evropského průměru. Hůře jsou na tom země sovětského bloku ale také například Francie nebo jižní země EU. Proti roku 2003 to představuje nárůst o jeden procentní bod. Pro českou ekonomiku to podle IDC představuje ztrátu více než 3,1 miliardy korun.

Členské firmy BSA za poslední dva roky evidují 243 nových případů nelegálního užívání či distribuce softwaru, přičemž škody způsobené výrobcům softwaru se vyšplhaly přes 31 milionů korun. Nejvíce případů bylo v Praze, severních Čechách a na jihu Moravy. Jde přitom pouze o případy, které se týkají členských firem BSA. Policie celkem vyšetřovala za poslední dva roky 1184 případů porušování autorských práv, které se však vztahovaly nejen na software, ale také na audio a videonahrávky.

V posledních letech se podle Hlaváče situace v ČR velmi zlepšila. Za posledních deset let se míra nelegálního softwaru snížila asi o 20 procent. Velké firmy již mají software v podstatě v pořádku, provádějí pravidelný audit legálnosti používaných programů. Problém zůstává v malých a středních firmách.

Kampaň BSA chce zdůraznit, že za softwarové pirátství může být k peněžité pokutě až pět milionů korun a nebo až k pěti letům vězení odsouzen v podstatě kdokoli. Nemusí jít jen o správce sítě, kteří nelegální software sami vědomě nainstalovali, ale i o manažery, kteří o porušování zákona věděli a ignorovali ho. Běžné jsou přitom desetitisícové pokuty, ale také náhrada škody poškozeným firmám v řádu stovek tisíc korun i podmíněné tresty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK