MD: Silniční nákladní doprava letos poroste o pět procent

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Kamionová doprava by letos podle odhadů ministerstva dopravy měla růst asi o pět procent. Řekla to mluvčí ministerstva Marcela Žižková. Růst intenzity kamionové dopravy se tak proti předchozím letům zpomalí a dostane se na průměrnou evropskou úroveň. Skokově se počet kamionů na českých silnicích zvýšil po vstupu do EU v roce 2004.

Nákladních automobilů od vstupu do EU podle loňského sčítání vozidel přibylo asi 12 procent, a to nejvíce na dálnicích, kde nárůst činil dokonce 21 procent. Na rychlostních silnicích kamionů naopak o dvě procenta ubylo. Podle MD se počet kamionů po vstupu ČR do EU zvýšil až na 800.000 vozidel za měsíc.

Od roku 2007 by nárůst nákladní dopravy na silnicích mělo navíc omezit zavedení elektronického mýtného. MD si od zavedení mýtného slibuje mírný pokles podílu silniční dopravy ve prospěch železnice. Vyrovnají se tak náklady, které dopravci odvádějí za využití dopravní cesty, mezi silniční a železniční dopravou.

Nyní je železnice asi čtyřikrát dražší než silnice. Na silnici dopravci zatím platí jen časově tedy pomocí dálničních známek na určité časové období. Na železnici však již nyní poplatek zohledňuje ujetou vzdálenost a odvezenou hmotnost zboží.

V roce 2004 kamiony dopravovaly v ČR i do zahraničí 466 milionů tun zboží. Na celkové přepravě zboží se tak silnice podílela 84 procenty. Za loňský rok jsou zatím známé jen statistiky za tři čtvrtletí, za kdy kamiony odvezly 346 milionů tun zboží.

Železnice se nyní na nákladní dopravě podílí 16 procenty a její podíl klesá. V roce 2004 přepravila 89 milionů tun zboží. Zanedbatelně se na přepravě nákladu podílí také vodní doprava s 1,3 miliony tun a letecká s 21.000 tunami zboží za rok 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK