Koruna celý den oslabovala až na 28,76 Kč/EUR

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. března (ČTK) - Česká měna po celý den oslabovala. Důvodem bylo zhoršení nálady v celém středoevropském regionu, který se projevil propadem zdejších měn. Vůči euru se koruna v 17.00 obchodovala na 28,76 Kč/EUR. Na lednovou obchodní bilanci, která splnila očekávání a skončila přebytkem 11,2 miliardy korun, investoři příliš nebrali ohled. Vůči dolaru koruna zakončila také poklesem na 24,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Online přispěla k propadu koruny souhra několika faktorů. Vedle zhoršení nálady ve střední Evropě kurz ovlivnil i vývoj v USA, kde možná dojde ke zvýšení úrokových sazeb. "To podporuje dolar a na druhou stranu vyvíjí tlak na střední Evropu, ze které investoři stahují peníze," uvedl Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance může během března koruna oslabit až na 29,00 Kč/EUR následkem odlivu kapitálu ze střední Evropy. Podle Vlka je ovšem také možné, že se koruna stabilizuje a nahradí část ztrát. Výraznější posílení ovšem nečeká.

"Vývoj bude hodně záležet na očekávání vývoje sazeb v USA a výnosech na amerických dluhopisech. V případě jejich dalšího růstu mohou měny rozvíjejících se trhů dál oslabovat," uvedl Vlk. Podle něj zůstane únorová česká inflace, kterou ve středu zveřejní Český statistický úřad, pravděpodobně mírná a její dopad na trhy by tak měl být slabý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK