Západoevropské akcie oslabily

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 7. března (ČTK) - Západoevropské akcie oslabily, protože investoři se soustředili na možnost dalšího růstu úrokových sazeb na obou stranách Atlantiku. Vyšší sazby nejsou pro akciové trhy dobrou zprávou, protože zpomalují růst ekonomiky a zisků firem. Výrazně klesly těžařské společnosti, v čele s Anglo American, které vyrovnaly i pozdější posílení firem Linde a Telecom Italia.

Evropská centrální banka minulý týden naznačila, že bude pokračovat ve zvyšování sazeb. Růst sazeb plánuje také japonská centrální banka a vyšší sazby se očekávají i v USA.

Akcie italské společnosti Telecom Italia dnes rostly díky zprávě, že firma hodlá vyplatit vyšší dividendu, než čekal trh, a odkoupit akcie za jednu miliardu eur. Posílil i německý výrobce průmyslových plynů Linde. Firmě pomohlo oznámení o koupi britského konkurenta BOC, díky kterému jí několik makléřů zvýšilo hodnocení.

Oživení těchto firem však nepomohlo vyrovnat ztráty těžařského sektoru, který oslabil o 2,3 procenta. Akcie těžařských firem v poslední době posilovaly díky rostoucí poptávce po kovech od expandujících ekonomik. Dnes však ceny základních kovů prudce klesly, což se promítlo i na cenách akcií těžařů těchto kovů, jako Anglo American, BHP Billiton, Xstrata a Rio Tinto, napsala agentura Reuters.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5739,28 bodu (-0,26 pct),

Londýn (FTSE 100) 5857,40 (-0,69 pct),

Paříž (CAC-40) 4992,21 (-0,37 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3745,20 (-0,24 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst300) 1343,75 (-0,47 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK