LN: Energetická strategie EU společnosti ČEZ vyhovuje

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Energetická strategie EU, kterou dnes v Bruselu představí předseda Evropské komise José Barroso, v základních tezích odpovídá zájmům české elektrárenské společnosti ČEZ. Barroso prosazuje zrušení národních bariér při obchodu s energiemi uvnitř unie a ČEZ si od toho na rozdíl od svých francouzských a italských konkurentů slibuje větší zisky. Napsaly to Lidové noviny.

"Liberalizaci podporujeme už dlouho. Naše ceny elektřiny jsou v regionu nejlevnější a na západoevropském trhu můžeme uspět," říká mluvčí firmy Ladislav Kříž. Podle něj už dnes vyrábí ČEZ elektřinu o deset procent levněji než například na Slovensku a o 60 procent levněji než v Německu.

Podnik se nebrání ani případnému celoevropskému regulačnímu úřadu, o jehož zřízení Evropská komise usiluje.

Kromě propojení národních rozvodných sítí a jejich otevření pro nové dodavatele Barroso také počítá s dalším využitím jaderné energie. Komise je názoru, že debata o jaderných elektrárnách je v unii démonizovaná a hodlá to změnit. Také tento cíl společnosti ČEZ, která je majitelem Temelína, vyhovuje. "Jaderná energie má v následujících nejméně padesáti letech budoucnost a my jsme rádi, že to komise reflektuje," uvedl Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK