MfD: PKN Orlen přišel s dalším obviněním Agrofertu

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Petrochemická skupina PKN Orlen přišla s dalším důvodem, proč před dvěma týdny vypověděla firmě Agrofert podnikatele Andreje Babiše smlouvy o prodeji firem ze společnosti Unipetrol. Je jím to, že Deza, dceřiná firma Agrofertu, začala loni od Unipetrolu na základě pět let starých opčních smluv vymáhat podíly ve firmách Aliachem a Agrobohemie. Napsala to Mladá fronta Dnes.

"Podle dohody s námi měl Agrofert použít všechny prostředky, aby zajistil, že Deza se vzdá svých opčních práv na akcie Unipetrolu v Aliachemu a Agrobohemii. Ve skutečnosti však Deza tyto opce vykonala a tím Agrofert porušil naši dohodu," řekl místopředseda představenstva PKN Orlen Cezary Smorszczewski. Dodal, že tyto smlouvy mezi Agrofertem a Unipetrolem byly tajné a PKN se k nim dostal až letos v lednu.

Smorszczewski označil za zvláštní, že Deza vlastněná Agrofertem požaduje podíly Aliachemu a Agrobohemie a Agrofert zároveň vymáhá po PKN Orlen pokutu za neplnění smlouvy, na jejímž základě má mimo jiné tyto dvě firmy získat.

Agrofert všechna obvinění PKN Orlen odmítá a vypovězení smluv neuznává. Na konci minulého roku podal na PKN Orlen v Praze arbitrážní žalobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK