Japonské akcie ve středu oslabily, jen posiloval

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Japonské akcie dnes kvůli výprodejům zahraničních investorů klesly. Nejhůře si vedly ocelárenské společnosti v čele s Nippon Steel a strojírenská firma JGC, které snížila makléřská firma hodnocení. Hlavní index Nikkei klesl o 98,53 bodu, tedy 0,63 procenta, a uzavřel na 15.627,49 bodu.

Na japonském trhu panuje nejistota, protože investoři zvažují, zda japonská centrální banka již začne po pěti letech zvyšovat úrokové sazby, které jsou v současnosti téměř na nule. Většina obchodníků se domnívá, že růst sazeb by mohl nastat již brzy, protože podle posledních signálů se domácí ekonomice podařilo vymanit z deflace.

Zatím však není jisté, zda se sazby zvýší na zasedání, které začalo dnes a skončí ve čtvrtek. Růst sazeb je pro akciový trh špatnou zprávou, protože zpomaluje ekonomický růst a růst zisků firem, avšak pro měnu je díky vyšší výnosnosti příznivý.

Japonská měna dnes díky naději na růst sazeb posilovala. Vůči dolaru japonské měně pomohla také skutečnost, že investoři se rozhodli vybrat zisky z předchozího růstu americké měny, které rostla po signálech, že americká centrální banka znovu přistoupí k růstu sazeb.

V závěru obchodování dolar k jenu klesl na 117,75 JPY z úterních newyorských 117,93 JPY. Euro k jenu zůstalo beze změny na 140,10 JPY, k dolaru stouplo na 1,1900 USD z předchozích 1,1878 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK