Zákon o zpřísnění prodeje pohonných hmot jde finále

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Před schvalováním je ve sněmovně po dnešku vládní návrh zákona, který by měl zpřísnit prodej pohonných hmot. Statistiky totiž uvádějí, že zhruba pět až deset procent pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic nevyhovuje normám. Předloha také upravuje existenci pojízdných čerpacích stanic. O definitivní podobě zákona by mohla sněmovna hlasovat ještě na této schůzi.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban již dříve řekl, že čerpací stanice by podle novely měly mít platné územní rozhodnutí a stavební povolení. Řada, zejména malých čerpacích stanic totiž nyní podle Urbana tyto podmínky nesplňuje. "Novela má za cíl snížit riziko nákupu nekvalitního benzinu či nafty, což je jednoznačně ve prospěch spotřebitelů. Měla by také vytvořit rovné podnikatelské prostředí," uvedl.

Podle České obchodní inspekce se kvalita prodávaných pohonných hmot v poslední době díky častějším kontrolám zlepšila. Zatímco předloni v červenci nevyhovělo zkouškám 8,9 procenta odebraných vzorků a v prvním pololetí loňského roku 10,9 procenta, v červenci tento ukazatel klesl na 5,9 procenta.

Zákon upravuje také provoz pojízdných čerpacích stanic. Někteří poslanci chtějí provoz těchto stanic legalizovat. Jejich další existenci dnes ve sněmovně obhajoval například poslanec Karel Vymětal (KSČM). Svaz chemického průmyslu je ale proti. Mobilní benzinové pumpy totiž považuje za nebezpečné. "Protestujeme proti mobilním čerpacím stanicím, protože mohou okolí ohrožovat požárem, výbuchem, případně únikem ropných produktů do okolí," tvrdí předseda svazu Pavel Švarc.

Soudí, že mobilní stanice se dají navíc jen špatně kontrolovat, což umožňuje prodej nekvalitních pohonných hmot. S tím souhlasí někteří sociální demokraté. "Mohou být do provozu uváděny čerpací stanice, které nebudou vyhovovat standardům," prohlásil dnes Miloslav Kala (ČSSD). Rozhodovat tak budou poslanci až hlasováním ve třetím čtení.

Původní vládní návrh umožňoval pouze stavbu pevných čerpacích stanic. Následně bylo ale toto ustanovení změněno tak, že majitelům pojízdných stanic bude k jejich provozu stačit pouze splnit několik podmínek, což provozovatelé pevných stanic kritizují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK