Příliv přímých investic se loni zdvojnásobil na 263 miliard korun

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic do Česka se loni proti předchozímu roku více než zdvojnásobil. Zatímco v roce 2004 přilákala Česká republika 127,8 miliardy korun, loni to bylo 263,2 miliardy korun. Objem českých investic v zahraničí loni naopak klesl zhruba o 5,6 miliardy na 20,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka.

Schodek běžného účtu platební bilance loni klesl na 61,7 miliardy korun z předloňských více než 167 miliard korun. V samotném posledním loňském čtvrtletí činil schodek 20,7 miliardy korun. Poměr schodku běžného účtu k hrubému domácímu produktu v běžných cenách klesl podle odhadu ČNB v přepočtu na roční bázi na 2,1 procenta.

Nejvyšší příliv přímých zahraničních investic nastal podle údajů ČNB ve druhém letošním čtvrtletí, kdy dosáhl téměř 136 miliard. Téměř všechny přímé zahraniční investice směřovaly loni do základního kapitálu, případně představovaly reinvestovaný zisk. Jen asi 400 milionů korun představovaly investice do ostatního kapitálu.

V posledním čtvrtletí směřovaly investice podle ČNB hlavně do obchodů s nemovitostmi a poskytování služeb podnikům. Následoval kovoprůmysl, rozvoj obchodní sítě, chemický průmysl, finanční zprostředkování a výroba potravin. Účast elektrárenské skupiny ČEZ na privatizaci energetiky v Rumunsku se podle centrální banky promítla v odlivu přímých investic do zahraničí ve výši 7,6 miliardy korun.

Obchodní bilance skončila loni přebytkem 40,4 miliardy korun proti předloňskému schodku 26,4 miliardy. V samotném posledním čtvrtletí však činil přebytek jen necelých půl miliardy korun. To je podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu meziroční zlepšení o 11,5 miliardy.

Na vývoji teritoriální struktury zahraničního obchodu se v posledním čtvrtletí podílelo hlavně rostoucí aktivní saldo ve vztahu k zemím EU. Klesal schodek obchodu s ostatními vyspělými státy, bilance s USA byla dokonce vyrovnaná. Naopak rostly dovozy z Ruska a Číny.

Přebytek bilance služeb loni vzrostl o 6,9 miliardy na 19,4 miliardy korun. Schodek výnosů klesl na 142,3 miliardy korun. Kapitálový účet se z předloňského schodku 14 miliard dostal do přebytku 5,1 miliardy korun.

Odliv portfoliových investic loni představoval za celý rok 72 miliardy korun, z toho v posledním čtvrtletí 18,5 miliardy korun. Podniky podle ČNB nakupovaly hlavně zahraniční akcie a dluhopisy. V posledním čtvrtletí nakoupily domácí firmy zahraniční cenné papíry za 10,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK