MF analyzuje, zda povolit internetové sázení

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ministerstvo financí hledá cestu, za jakých podmínek v budoucnu povolit v České republice provozování internetových sázkových her. ČTK to řekl vedoucí Úřadu státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí Pavel Němec. V tuzemsku je internetové sázení, které zažívá ve světě obrovský rozmach, podle MF nelegální.

"V současné době probíhá analýza jednotlivých aspektů internetového sázení, včetně hodnocení, zdali je tento způsob provozování sázkových her v budoucnu v ČR možno povolit, či nikoli," uvedl Němec. Jedním z důvodů, proč je internetový hazard v Česku zakázaný, je obava z hraní nezletilých. Němec naznačil, že existuje řešení.

"Pokud jde o internetové hry, máme za to, že i v tomto prostředí lze za určitých přísných podmínek dodržet pravidlo zákazu hry mladistvých osob," doplnil. K dotazu, na základě jakých pravidel by MF sázení po síti povolilo, se Němec nevyjádřil; pouhé zaregistrování hráče či posílání kopií identifikačních dokladů za dostačující ale nepovažoval.

MF žádné povolení k sázení přes webové stránky nevydalo, ale přesto existuje řada sázkových serverů v češtině a připravují se další. Stojí za nimi zahraniční provozovatelé, jejichž reklamy se běžně vyskytují v médiích. Z nátlaku tuzemských úřadů si cizí firmy nic nedělají a poukazují na jednotný evropský trh, kde stačí jedna licence k podnikání v celém prostoru unie.

O peníze z poplatků a daní tak přichází státní pokladna a o část tržeb, podle odhadů již o miliardy korun, jsou zase chudší české sázkové a loterijní společnosti. České firmy se zatím snaží získat povolení k internetovým hrám marně. "Na MF se v minulosti obrátilo několik společností s žádostí o povolení provozovat kurzové sázky prostřednictvím internetu. Žádosti těchto společností jsou řešeny v rámci správního řízení, které nebylo dosud skončeno," shrnul Němec.

V Poslanecké sněmovně již řadu měsíců leží vládní novela loterijního zákona, která navrhuje podmínky pro internetový hazard ještě zpřísnit; mimo jiné nově stanovuje zákaz reklamy. Jednání o tomto zákonu je podle Němce plně v kompetenci poslanců, takže nebylo možné předjímat, zda se projedná ještě do červnových voleb. Vedle toho MF chystá zcela nový loterijní zákon, který by měl být slučitelný s normami EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK