Americké akcie dopoledne rostly díky zprávám o fúzích

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací dopoledne rostly, protože investoři přivítali vlnu fúzí a akvizic. Zprávy o fúzích a potenciálních spojeních přišly z bankovnictví, mediálního sektoru a dalších oborů a podpořily optimistické očekávání budoucího hospodářského růstu.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,1 procenta na 11.085,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o 0,3 procenta na 2268,8 bodu.

Vydavatel kreditních karet Capital One Financial Corp. odsouhlasil, že převezme newyorskou North Fork Bancorp Inc. za 14,6 miliardy dolarů v akciích a hotovosti. Akcie North Fork poté vyskočily o 17 procent ke 30 dolarům, zatímco Capital One klesla o šest procent na 84,44 dolaru.

Emise regionálních bank si dnes v indexu Standard & Poor's 500 vedly nejlépe. Dopoledne se index akcií regionálních bank zvýšil o 1,85 procenta.

Společnost McClatchy Co. oznámila, že převezme vydavatele deníků Knight-Ridder Inc. za 4,5 miliardy dolarů. Emise McClatchy poté oslabila o procento, zatímco Knight-Ridder vzrostl o 0,4 procenta. "Akciový trh má rád fúze a akvizice," připomněl analytik společnosti PanAgora Asset Management.

Emise akciové burzy Nasdaq Stock Market Inc. klesla téměř o tři procenta na 42,30 dolaru poté, co londýnská burza London Stock Exchange zamítla její nabídku na převzetí za 4,2 miliardy dolarů. LSE označila nabídku od provozovatele druhého největšího akciového trhu v USA za příliš nízkou. Největší akcionář LSE ale poté oznámil, že je ochoten o akvizičních podmínkách diskutovat, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK