Zájem o luxusní byty prý roste

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ceny luxusních bytů v Praze se zvyšují, přesto zájem lidí o komfortní bydlení roste, píšou Hospodářské noviny. Z ankety deníku vyplynulo, že zatímco před pěti lety se za nadstandardní bydlení platilo do 10 milionů korun a dražší byty byly výjimkou, dnes jsou ceny luxusního bydlení nejméně dvojnásobné. Podobné byty se přitom rezervují a prodávají ještě dřív, než jsou vůbec dostavěné.

Předběžné objednávky na luxusní byty má například společnost Sekyra Group, která příští rok na podzim dostaví Gallery Myšák ve Vodičkově ulici. Rezervovaný je již také byt za 19,5 milionu Kč v projektu Prague Marina na holešovickém břehu Vltavy. Bytové domy budou obklopovat přístaviště jachet, což budoucí majitele láká. Čtvrtinu bytů má již dnes rezervovánu například i společnost CPP Development, která řídí projekt Central Park Praha na Žižkově. Ceny bytů se tam pohybují od čtyř do 15 milionů korun.

Zatímco dříve zvyšovali poptávku po nadstandardním bydlení cizinci, dnes jejich podíl podle HN klesá. "Převažují Češi. Cizinci, hlavně Britové, tvoří třetinu zájemců," citují Hanu Gottwaldovou ze společnosti CPP Development. O bydlení v jachetním přístavišti Prague Marina se cizinci zajímají zhruba stejně jako Češi.

Jak mezi cizinci, tak mezi českými zájemci o luxusní byty převažují podnikatelé a vyšší manažeři. "Cena v jejich případě nehraje roli, jejich zájem neovlivní ani případné zvýšení DPH. Tito lidé vyžadují takzvanou dobrou adresu, tedy místo co nejblíže centru a přitom v přírodě," řekl HN Radek Polák ze společnosti Sekyra Group.

Vůbec nejdražší pražský byt se podle HN nyní buduje u Karlova mostu. Z několika bytů vzniká jeden, který bude mít plochu tisíc metrů čtverečních. Cena tohoto bytu se vyšplhá na zhruba 120 milionů korun, píšou dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na Jiřího Felixe z realitní kanceláře Bonus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK