Obchodování s korunou je neklidné od 28,77 Kč/EUR po 28,90 Kč/EUR

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Obchodování s českou měnou je dnes neklidné. Ráno se kurz dostal na 28,90 Kč/EUR, poté posílil na 28,77 Kč/EUR a v 11:00 se obchodoval na 28,83 Kč/EUR. Podle Radima Krejčího z Patria Online skáče koruna v řádu několika sekund i o deset haléřů. Vůči dolaru koruna posílila na 24,06 Kč/USD.

Vývoj středoevropského regionu byl dopoledne negativní. Výrazně oslaboval zejména maďarský forint, ztrácel však i polský zlotý a zkraje i slovenská koruna. Zveřejněná inflace v průmyslu neměla na kurz koruny žádný vliv, pozitivní efekt přebytku lednového účtu platební bilance je podle Krejčího spíše teoretický.

Celkově je však koruna díky dnešním číslům z ekonomiky favoritem regionu. Pokud budou okolní měny dále padat, mohl by být pokles kurzu koruny nižší. Naopak při posilování by se koruna mohla dočkat největších zisků. "Kurz dnes pravděpodobně zůstane v pásmu 28,65 až 28,90 Kč/EUR," řekl Krejčí.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance by měna v dalších dnech mohla testovat hladinu 29 korun za euro. Její překonání však prý přichází v úvahu až v dalších týdnech, a to kvůli odlivu investorů ze střední Evropy. Ani tak by ale oslabení nad 29 Kč/EUR nemělo být výrazné.

Za posílením koruny k dolaru stojí oslabení americké měny na světových trzích. Důvodem je očekávání tamních investorů před důležitými čísly o platební bilanci a maloobchodních tržbách. Dolaru ubližuje i rostoucí cena ropy, napětí v Íránu a zvěsti o přeskupování měnových portfolií arabských centrálních bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK