Otevření se může týkat až pětiny francouzského pracovního trhu

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. března (zpravodaj ČTK) - Ohlášené částečné uvolnění francouzského pracovního trhu pro lidi z nových států Evropské unie se může týkat pěti až dvaceti procent jeho celkového rozsahu. Řekl to dnes v Paříži ředitel kabinetu ministryně pro evropské záležitosti Etienne de Poncins. Dodal, že stanovení oborů a povolání, kterých se bude uvolnění týkat, bude v příštích týdnech předmětem jednání mezi vládou a sociálními partnery.

Francie v pondělí oznámila "postupné a kontrolované" uvolnění restrikcí pro vstup pracovníků z osmi nových zemí na svůj pracovní trh, a to hlavně v oblastech, kde má problémy se získáváním pracovních sil. De Poncins řekl, že ohlasy zainteresovaných zemí na to byly spíš pozitivní.

Restrikce, které na přechodnou dobu zavedlo dvanáct z patnácti "starých" zemí EU, se týkají také České republiky a Slovenska. Zmíněná dvanáctka musí k 1. květnu oznámit, zda toto přechodné období prodlužuje.

Francie 1. května požádá o prodloužení přechodného období o další tři roky, ale v některých oblastech nastane uvolnění, řekl de Poncins na dnešní besedě klubu Grande Europe v Paříži. Zvolené řešení označil za střední cestu mezi zachováním restrikcí a úplným uvolněním, pro které podle něho nebyly politické podmínky.

Ve Francii je nezaměstnanost 9,6 procenta a ve veřejnosti trvají obavy, že otevření pracovního trhu pro nové země unie by situaci ještě zhoršilo. Sociální partneři se ale v předběžných jednáních většinou - a v některých případech překvapivě - vyslovili pro odstranění restrikcí.

Potíže se získáváním pracovních sil má Francie hlavně ve stavebnictví, hotelnictví a restauračních službách a v oblasti péče o osoby.

De Poncins ČTK řekl, že zatím není jasné, zda seznam oborů, kterých se bude uvolnění týkat, bude fixní pro celé další tříleté přechodné období, nebo zda se bude rozšiřovat. Stejně tak podle něj zatím není rozhodnuto, zda Francie otevře úplně svůj pracovní trh pro nové země EU po těchto třech letech, nebo zda požádá ještě o dvouleté prodloužení, tedy do roku 2011. To je maximální lhůta, dokdy mohou tyto restrikce platit.

Restrikce nevyhlásily při vstupu nových zemí do EU v roce 2004 jen Irsko, Británie a Švédsko. Finsko, Portugalsko a Španělsko v minulých dnech oznámily, že od nich také upustí. V každém případě je chtějí zachovat Německo a Rakousko, které jsou vystaveny největšímu tlaku.

Francouzský politolog Jacques Rupnik, který dnešní besedu vedl, poukázal mimo jiné na rozpornost postojů některých "starých" zemí EU. Když se na jedné straně straší imigrací z Východu a na druhé Itálie legalizuje přítomnost 700.000 ilegálních přistěhovalců, pak je to naprosté pokrytectví, řekl.

Dnešní francouzský tisk nevěnuje ohlášenému částečnému uvolnění restrikcí velkou pozornost. Le Figaro píše o "pootevření dveří polskému instalatérovi" a o "otevření po kapkách" a podle Libération není Francie k novým zemím EU velkorysejší než ke zbytku světa. "Vládne koncept imigrace podle vlastní volby, který je tak drahý Nicolasi Sarkozymu," píše list, pro který je ministr vnitra stálým terčem kritiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK