Dlouhá zima prodražuje tuzemským podnikům výrobu

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Letošní dlouhá a tuhá zima způsobuje problémy zejména podnikům, jejichž výroba je náročná na spotřebu energie. Problémy mohou mít také zemědělci, stavebníci či firmy, které vytápějí rozlehlé sklady. Mráz naopak mohl potěšit obchodníky se zimními potřebami. Vyplývá to z ankety ČTK. Letošní zima je nejdelší za mnoho let, zemi v jejím průběhu zasypalo také nebývalé množství sněhu.

"Dlouhá zima bude mít především negativní dopad na výrobce, kteří musí dodatečně kalkulovat vyšší náklady na vytápění a provoz," řekla ředitelka úvěrové pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. Postiženy tak budou podle ní především energeticky náročné výroby, které se již tak musí potýkat s vyššími náklady na energie, například výrobci sušené zeleniny a ovoce.

Dlouhá zima má vliv na chod podniků zejména v souvislosti s rostoucími cenami energií, podotkl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Problém se týká všech subjektů, nejzřetelněji jej ale prý pociťují ty firmy, které pro svoji činnost potřebují velké vytápěné haly pro skladování zboží. Konkrétně tedy obory jako výroba nábytku, zemědělská produkce a některé strojírenské firmy.

V odvětvích vystavených přímým povětrnostním vlivům, jako je například stavebnictví, povrchová těžba surovin či doprava, tuhá zima zpomaluje produkci a zvyšuje náklady, dodala mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Adriana Rajmová. Vliv zimy může také eliminovat použití nových postupů ve stavebnictví, umožňující zdění a betonování pod bodem mrazu, dodala.

Zima nejvíce ovlivní velké podniky, které musí vytopit více provozů, upozornil analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Problémy podle něj působí i dopravním firmám, jimž se prodražují dopravní náklady. Potíže trápí i sektor služeb. "Nedá se říci, že by někdo vyloženě nemohl vyrábět kvůli zimě. Zásobování teplem, elektřinou i plynem zatím funguje dobře, jde tedy zatím jen o výrazné a neočekávané zvýšení provozních nákladů, jež poté snižují provozní efektivitu firem," podotkl.

Nejvíce postižení jsou podle něj stavitelé, kteří již dokončují většinu zakázek vně objektů a těžko se nyní v tomto počasí vydají ven. Trpí prý také zemědělci, kterým se může prodloužit osev. Částečně postiženy jsou i služby v cestovním ruchu například v Praze, poznamenal.

Radovat se můžou podle Procházky zejména maloobchodníci, prodejci zimních potřeb, zejména sportovních. Ti zatím nemusí výrazně slevovat zimní zboží, což bývá v těchto dnes zvykem. Z hlediska poptávky je toto období příznivé rovněž pro výrobce energií, což se projevuje snížením fixních nákladů a růstem tržeb, doplnila Rajmová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK