Sněmovna přijala zákon, který ulehčí drobným stavebníkům

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes schválila předlohu, která ulehčí drobným stavebníkům. Přijatý stavební zákon počítá s tím, že místo původního stavebního povolení by mělo občanům pro malé stavby stačit jen ohlášení. Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt bude zřejmě v budoucnu jednodušší. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Předlohu sněmovně vrátil s pozměňovacími návrhy 10. února Senát. Horní komora například navrhla opravit formulaci, podle které by mohli být jednotlivci pokutovaní až půl milionem korun, zatímco za stejný prohřešek by firmě hrozila pokuta menší. Senát sankci vyměřil pro obě skupiny stejně ve výši 200.000 korun. Sněmovna doporučení svých kolegů z horní parlamentní komory přijala.

Senát také navrhl omezit působnost nově zaváděné funkce zástupce veřejnosti a povinnost obcí založit radu pro udržitelný rozvoj. Možnost vyvlastnění Senát omezil pouze na případ výstavby dopravní a technické infrastruktury, sněmovní verze operovala s širším pojmem veřejně prospěšná stavba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK