Americké akcie dopoledne rostly

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky silné výsledkové zprávě investiční banky Goldman Sachs Group Inc. Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,3 procenta na 11.111 bodů a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,65 procenta na 2281,7 bodu.

Akcie společnosti Goldman Sachs se zvýšily o 3,9 procenta na 146,20 dolaru. Rostly i emise bank Citigroup a JPMorgan Chase, které jsou rovněž zahrnuty v DJI. Emise investičních bank si letos vedou celkově lépe než širší trh, připomíná agentura Reuters.

"Goldman Sach přinesla očividně skvělá čísla," ocenil jeden z obchodníků. "Myslím, že lidé od těchto makléřů očekávali dobré zprávy," dodal s tím, že to pomáhá firmě i sektoru.

Zisk banky se v prvním fiskálním čtvrtletí zvýšil o 62 procent na rekordních 2,45 miliardy dolarů. Čtvrtletní tržby Goldman Sachs dosáhly také rekordu, a to 10,34 miliardy dolarů.

Vzestup DJI dnes brzdila emise společnosti Procter & Gamble, která oslabila o 3,2 procenta na 60,01 dolaru. Firma zmírnila očekávání čtvrtletních výsledků, napsala agentura Reuters.

Pokles maloobchodního obratu za únor byl ve Spojených státech hlubší, než se očekávalo. Tržby se snížily o 1,3 procenta kvůli slabšímu odbytu automobilů a také proto, že spotřebitelé po silných lednových výdajích v únoru spíše šetřili. Jde o první pokles od srpna minulého roku, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Analytici na Wall Street očekávali pokles o 0,8 procenta.

Ministerstvo dnes také oznámilo, že USA loni vykázaly podle očekávání rekordní schodek běžného účtu platební bilance téměř 805 miliard dolarů, tedy 6,4 procenta hrubého domácího produktu. Výsledek byl o 20,4 procenta vyšší než v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK