Sobotka: Verdikt v arbitráži s Nomurou padne zřejmě v březnu

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. března (ČTK) - Verdikt v arbitráži mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomura, která po státu požaduje zhruba 40 miliard Kč, padne zřejmě ještě v březnu. Řekl to ministr financí Bohuslav Sobotka. Nomura chce po státu peníze za zmařenou investici do IPB. Podle Sobotky však neexistuje žádný důvod, proč by ČR měla této bance něco platit.

"Já předpokládám, že výsledek této fáze arbitráže budeme vědět během tohoto měsíce, ale je to jenom odhad," řekl Sobotka. Jeho úřad prý nyní nemá jistotu, kdy rozhodnutí v první fázi obdrží.

Nomura žádá v arbitráži miliardy kvůli uvalení nucené správy na banku IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB. Arbitři by měli v první fázi rozhodovat jen o vině nebo nevině českého státu. Pokud by určili, že ČR nedokázala investici Nomury ochránit, stanovili by ve druhém kole výši náhrady škody.

Podle Sobotky je pravda na straně ČR, protože IPB neměla v okamžiku uvalení nucené správy žádnou hodnotu. "Ta banka měla zápornou hodnotu a není žádný důvod, proč by měla Česká republika cokoli komukoli platit," řekl.

Česká republika naopak v jiné arbitráži požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách působení této společnosti v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK