ČEZ podal závaznou nabídku na makedonskou společnost AD ESM

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes podala závaznou nabídku na majoritní podíl ve společnosti AD ESM. Tendr na 90procentní podíl v jediném makedonském distributorovi elektřiny byl vyhlášen v závěru loňského roku. ČEZ se do soutěže přihlásil v prosinci 2005 a na jeho přelomu byl spolu s dalšími třemi společnostmi potvrzen v užším výběru zájemců. Sdělila to mluvčí ČEZ Eva Nováková.

"Podáním nabídky potvrzujeme náš zájem o makedonskou energetiku. Nachází se v našem cílovém regionu jihovýchodní Evropy a navazuje na země, ve kterých skupina ČEZ již aktivně působí," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman. Výhodou ČEZ podle něj je, že firma v nedávné době prošla restrukturalizací energetického sektoru v ČR a zároveň převzala distribuční společnosti v Bulharsku a Rumunsku.

ČEZ je jednou z nejziskovějších a zároveň nejméně zadluženou evropskou energetikou. V České republice je nejvýznamnějším výrobcem elektřiny. Provozuje 11 uhelných, dvě jaderné a desítky vodních elektráren. Firma vlastní také jednu sluneční a dvě větrné elektrárny. Loni společnost vyrobila 59,5 terawatthodiny elektřiny, více než 70 procent tuzemské produkce.

Společnost AD ESM obsluhuje 721.000 koncových zákazníků a ročně prodá 4,4 terawatthodiny elektřiny. Mimo distribuce firma vlastní 11 malých vodních elektráren. V Makedonii se ročně vyrobí zhruba 6,2 terawatthodiny elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK