Aktuálně.cz: Pečivo zdraží během dvou měsíců až o čtvrtinu

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Až o čtvrtinu by mohly vzrůst v průběhu následujících dvou měsíců v Česku spotřebitelské ceny chleba, pečiva a dalších pekárenských výrobků. Především kvůli růstu cen energií jsou údajně prakticky všechny pekárny v Česku v červených číslech. S odvoláním na jednání představenstva Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů to napsal zpravodajský server Aktuálně.cz.

Ceny zemního plynu se podle svazu zvýšily o 25 procent a elektřiny o 13,5 procenta. Díky dlouhé letošní zimě vzrostly ale náklady za energie některým podnikům až o 60 procent. "Podstatou pekárenské výroby je vnesená energie, a jakmile se změní její cena, okamžitě se to projeví v nákladech," uvedl předseda svazu Stanislav Musil.

Podle Musila zřejmě v dubnu zahájí nejvýznamnější firmy v oboru jednání s obchodníky o úpravách cen pekárenského zboží. V praxi by tak mohly ceny chleba a pečiva vzrůst počátkem května. Pokud by se měly ceny vrátit na úroveň roku 2003, mohlo by jít podle Musila o nárůst až o 25 procent.

"Zvýšení cen pekárenských výrobků je letos zřejmě nevyhnutelné. Od listopadu 2003 se s nimi nehnulo, nebo spíš dolů," řekl mluvčí Delta Pekáren Jaroslav Pomp. Ceny jsou podle něj podhodnocené a výrobci musí reagovat na zdražování vstupů, zejména energií. Kdy a o kolik firma ceny zvedne, podle něj ale zatím nelze upřesnit. Delta Pekárny jsou přední společností na domácím trhu s pečivem.

Podle Musila se nejvíce energie spotřebuje při výrobě chleba, jeden bochník se totiž peče 53 minut. Zvýšené energetické nároky plynou také z požadavků obchodníků, kteří stále ve větší míře objednávají mražené pekárenské výrobky. V celkových nákladech tvoří podle Musila energetika zhruba 15 procent, mzdy zhruba 25 procent a suroviny přibližně 40 procent.

Mzdy jsou podle svazu dalším důvodem, proč jsou pekaři nuceni přistoupit k úpravě cen. "Bez toho nejsme schopni dodržet například požadavky na minimální mzdu," řekl Musil.

Dalším důvodem je pak nutnost vytvořit si alespoň minimální finanční zdroje na investice do rozvoje konkurenceschopnosti pekárenství v ČR. Pekaři totiž jako jeden z mála potravinářských oborů nemají nárok na podpory z ministerstva zemědělství s přispěním Evropské unie, neboť podpora pekárenství není součástí podmínek vstupu ČR do EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK