Stát přidá dalších 500 milionů Kč na přímé platby zemědělcům

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Stát přidá dalších 500 milionů korun na zemědělské přímé dotace, které tak letos dorovná na 65 procent úrovně ve starých členských zemích EU, tedy na povolené maximum. Vyplývá to z jednání zástupců vlády a agrárních organizací. Ministerstvo zemědělství peníze zajistí v rámci svého resortu. Uvedenou sumu si půjčí Státní zemědělský intervenční fond, který podpory spravuje, z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Přímé platby z unie letos vzrostou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti loňským 30 procentům, stát je může podle přístupové smlouvy doplatit až na 65 procent. V původním návrhu rozpočtu na letošní rok měla kapitola MZe 39,7 miliardy Kč, což by umožnilo navýšit přímé platby mírně nad 50 procent. Vláda přidala dvě miliardy korun loni v listopadu, v únoru přibylo dalších 800 milionů. Současný půlmiliardový příslib pro farmáře znamená splnění požadavku na maximální dorovnání.

"Jsem spokojen," řekl po jednání prezident Agrární komory Jan Veleba. Při velkých rozdílech ve vyplácení přímých podpor mezi starými a novými členskými státy EU nemůže být české zemědělství podle něj konkurenceschopné. Zhruba 65procetní přímé platby dostanou i zemědělci v Polsku a v Maďarsku, dodal.

Od roku 2009 se navíc bude v unii přecházet na podporu na farmu, která se bude odvíjet z referenčního období zahrnujícího i letošní rok, uvedl dále Veleba mezi důvody, proč rolníci usilovali o co nejvyšší dotace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK