Puncovní inspektoři budou asi moct nahlížet do evidence obyvatel

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Puncovním inspektorům a Puncovnímu úřadu má usnadnit kontroly novela, kterou bez debaty schválil Senát. Úřad bude moct získávat údaje z informačního systému evidence obyvatel, novinkou má být také vydávání značek výrobcům a obchodníkům. Předlohu musí ještě podepsat prezident Václav Klaus.

V evidenci obyvatel jsou podle ministerstva průmyslu a obchodu veškeré údaje o tom, kdo může zpracovávat či obchodovat s drahými kovy. Puncovní úřad k nim ale nemůže, přestože bez nich není schopen plnohodnotně provozovat inspekční činnost.

Puncovní inspekce provedla v roce 2004 celkem 1293 kontrolních akcí a ve 122 případech zjistila prodej neopuncovaného zboží. Narazila přitom i na čtyři falešné punce. Firmy nabízející výrobky z drahých kovů navíc často nebyly registrovány. Nejvíce závad puncovní inspekce odhalila v bazarech a zastavárnách.

Puncovní úřad vykonává státní správu v puncovnictví a zkoušení drahých kovů. Kontroluje například výrobce a obchodníky s výrobky z drahých kovů či ověřuje ryzost výrobků. Novela by měla nabýt účinnosti prvním dnem měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK