Sněmovna chce zakázat noční obchody v zastavárnách

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Bazary, zastavárny a výkupny odpadu asi nebudou moci prodávat, nakupovat ani přijímat zboží do zástavy v noci, respektive od 22:00 do 06:00. Počítá s tím návrh zákona, který dnes velkou většinou hlasů schválila sněmovna. Předlohu, kterou vypracovala skupina poslanců z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a US-DEU, teď posoudí Senát.

Autoři návrhu zákona si od něj slibují omezení obchodu s kradeným zbožím. Jeden ze spoluautorů František Beneš (KSČM) již dříve řekl, že uvedené obchody by měly mít ve vymezenou dobu prostě zavřeno. Jde o to, že dnes zloději mohou ukradené věci okamžitě prodat, čemuž má poslanecký návrh zabránit. Obchodník, který by zákaz stanovený zákonem porušil, by mohl dostat pokutu až 50.000 korun. Kdyby zákaz ignoroval opakovaně, mohlo by ho to stát až 100.000 korun.

Poslanec ODS Martin Říman již při lednové debatě naznačil, že pochybuje o účinnosti navržené změny a očekává, že její autoři předloží nějaké analýzy. Ministr vnitra František Bublan tehdy předlohu podpořil. Krádeže to podle něj sice neodstraní, přesto prý zákaz nočního prodeje pomůže. "O tom jsem přesvědčen," dodal.

Předloni sněmovna schválila novelu živnostenského zákona, která nutí zaměstnance zastaváren zjišťovat totožnost klientů. I to byl krok, který měl omezit obchodování s kradeným zbožím. Loňské kontroly ale prokázaly, že každá druhá kontrolovaná zastavárna či bazar zákon nějakým způsobem porušila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK