Paragraf o tunelování se do trestního zákoníku zřejmě vrátí

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Paragraf o tunelování firem se do nového trestního zákoníku zřejmě vrátí. Opravu v ještě neschváleném kodexu dnes navrhl poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka. Sněmovna o návrhu rozhodne pravděpodobně v dubnu. Vrácení paragrafu se ale poté může zkomplikovat ještě v Senátu. Pokud se nepodaří zákoník upravit, ČSSD ho zřejmě celý odmítne.

Koudelka svůj návrh připojil k novele související s úpadkovým zákonem, kterou dnes sněmovna projednávala ve druhém čtení. Otázkou ale je, jak se k novele postaví Senát. Obnovení postihu za tunelování firem v rámci jiného zákona se řadě senátorů nelíbí. Argumentují přitom tím, že není možné upravovat normu, která ještě není v platnosti.

"Tuto praxi obě komory parlamentu akceptovali," řekl dnes novinářům ministr spravedlnosti Pavel Němec. Věří proto, že se věc do voleb vyřeší. Podporu pro návrh prý shání ve sněmovně i v Senátu. Ustanovení, které se má do zákoníku vrátit, je podle Němce v Koudelkově návrhu zpřesněno, jeho podstata ale zůstává stejná.

Dolní komora schválila trestní zákoník v listopadu a již tehdy paragraf o zneužití informací v obchodním styku, který někteří považují za klíčový pro postih "tunelářů", vypadl. Senát pak v únoru zákoník zamítl. Sněmovna tedy nyní pasáž nemůže do textu vrátit při hlasování o samotném zákoníku - bude rozhodovat o celém kodexu, buď ho neschválí, nebo ho znovu přijme, ovšem bez části, která se týká tunelování. Hlasování o kodexu proto poslanci tento týden odložili a vrátí se k němu zřejmě až v dubnu.

Sporný paragraf rozděluje politiky i experty. Jedna část tvrdí, že tunelování lze stíhat podle jiných paragrafů a spor je jen předvolební hádkou, kdy nikdo nechce vypadat jako ochránce tunelářů. Kritici ale upozorňují, že vypuštění tohoto trestného činu ze zákoníku by fakticky znamenalo amnestii "tunelářů".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK