Nový zákon o veřejných zakázkách prý výrazné zlepšení nepřinese

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který v úterý schválila Poslanecká sněmovna, je komplikovaný a výrazné zlepšení nepřinese. Podle některých firem je dokonce horší než současný. Vyplývá to z odpovědí odborníků pro ČTK. Zákon čeká už jen na podpis prezidenta republiky.

"Zákon není špatný, ale je velmi komplikovaný," řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Svazu se také nelíbí, že zadavatelé zakázky nemusejí prokazovat odbornou způsobilost. "Nemusejí mít žádnou kvalifikaci. Zakázku pak můžou zadat špatně, což s sebou přináší odvolávání a zdržování výstavby," dodal Mašek.

Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka to není přelomová norma, která by zajistila průhlednost veřejných zakázek. "Nemyslím si, že by to byl výrazný posun k transparentnosti. Situaci nezhoršuje, ale výrazné zlepšení to není," uvedl. Dodal, že pro podnikatele je nepříjemné, když se stále mění podmínky.

U služeb a některého sortimentu, například pekařského zboží, by bylo podle předsedy Sdružení podnikatelů Břetislava Dandy dobré snížit hranici pro vypsání veřejného výběrového řízení na 500.000 korun. Podle nového zákona je hranice stanovena na dva miliony korun. "Korupci úplně odstranit nelze, protože je přítomen lidský faktor, ale nutností vyhlášení výběrového řízení se omezí," poznamenal Danda.

Podle jednatele společnosti Czasch Petra Czasche je nový zákon dokonce horší než současný. Charakterizoval ho jako zákon o neomezených možnostech manipulace a korupce. Již dříve uvedl, že 90 procent veřejných zakázek a v Praze ještě více firmy získají pomocí korupce a manipulací s výsledky soutěže. Nyní se stav podle něj ještě zhorší.

Czasch poukazuje například na to, že zakázka podléhá zákonu až od chvíle, kdy 50 procent prostředků je z veřejných zdrojů. "Takže je možné mimo zákon zadat zakázku například v hodnotě deseti miliard korun, pokud je dotace státu 'jen' 4,999 miliardy Kč," podotkl. Nelíbí se mu ani to, že stavební zakázku do šesti milionů korun je možné zadat bez veřejné soutěže.

Omezování počtu uchazečů stanovením objektivních kritérií umožňuje podle Czasche zadavateli předem definovat vybrané dodavatele a diskriminovat nechtěné. Nesouhlasí také s tím, že při otevírání obálek se nečte ani cena. "Uchazeč se prakticky při otevírání obálek už vůbec nic nedozví. Tento zákon tisknout je jen škoda papíru," dodal Czasch. Korupce ve veřejných zakázkách je podle něj politicky organizovaná a je dokonale kryta zákony.

"Čím je větší zakázka, tím je jednodušší, aby ji získala předem vybraná firma," řekl Czasch. Odměna za vítězství ve veřejné soutěži se prý pohybuje v řádu procent i desítek procent z ceny zakázky.

Právě omezení korupce při zadávání veřejných zakázek je přitom jedním z cílů nového zákona. K větší transparentnosti a úsporám má přispět elektronické zadávání zakázky. Plně elektronický průběh veřejného zadávání však závisí na celkové úrovni elektronizace veřejné správy.

Dosavadní zákon byl šestkrát novelizován, podle ministerstva pro místní rozvoj se stal poměrně nepřehledným a neodrážel všechny požadavky EU. Nový zákon je podle ministerstva jednodušší a přehlednější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK