Veřejné telefonní automaty bude nadále provozovat Český Telecom

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Veřejné telefonní automaty bude i nadále provozovat Český Telecom. Ve výběrovém řízení o tom tento týden rozhodla Rada Českého telekomunikačního úřadu. Sdělil to tiskový mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka. Cílem řízení bylo zvolit takové řešení, které bude zajišťovat požadovanou dostupnost služby veřejných telefonních automatů ve stanoveném rozsahu a kvalitě při co nejnižších nákladech.

Telecom byl jedinou společností, která se do tendru přihlásila. "Domnívám se, že jsme v České republice jedinou společností, která je schopna uvedenou dílčí službu z univerzální služby zajistit tak, aby byla splněna všechna náročná kritéria stanovená zákonnými předpisy a regulátorem trhu," uvedl Žabka.

Český Telecom v současné době provozuje přibližně 26.000 veřejných telefonních automatů. Jejich provoz je v posledních letech ztrátový. Provoz z telefonních automatů v minulých letech klesal až o třetinu ročně a Telecom uváděl roční ztrátu v řádech stovek milionů korun. Hlavním důvodem poklesu zájmu o automaty je rozmach mobilních telefonů.

Telefonní automaty Českého Telecomu neslouží jenom k telefonování. Jejich prostřednictvím je možné posílat rovněž SMS zprávy - textové nebo hlasové - jak do mobilní sítě, tak i na pevnou linku. Využít je lze také k odeslání krátké e-mailové zprávy. Denně zákazníci Českého Telecomu odešlou z automatů přibližně 9000 zpráv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK