ECB po předloňské ztrátě loni vytvořila přebytek

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 16. března (ČTK) - Evropská centrální banka loni uzavřela své účty s přebytkem 992 milionů eur poté, co v roce 2004 vykázala čistou ztrátu 1,636 miliardy. Banka to dnes uvedla s tím, že sumu odpovídající loňskému zisku dá stranou jako rezervu.

Zpráva ECB uvádí, že si banka vytvořila rezervu kvůli rizikům v devizových kurzech, úrokových sazbách a cenách zlata. Deklarovaný čistý zisk proto bude nula. Rezervy banka využije na krytí případných ztrát, zejména kvůli těm poklesům hodnot aktiv, které nepokryjí revalvační účty.

V loňském výsledku ECB se pozitivně odrazil příjem z úroků, který loni vzrostl na 1,27 miliardy eur ze 690 milionů eur za rok 2004. Administrativní výdaje ECB klesly kvůli změnám v účtování budoucích penzijních nákladů, přestože se počet zaměstnanců zvýšil.

ECB dodala, že zadržela 868 milionů eur, které by loni jinak šly dvanácti národním centrálním bankám eurozóny. Za devizové rezervy od národních centrálních bank při vzniku ECB jim banka splatila 710 milionů eur.

Předloňskou ztrátu ECB způsobil pokles hodnoty jejích dolarových aktiv, který stáhl účty banky do záporných čísel druhý rok za sebou. V roce 2003 dosáhla ztráta ECB 477 milionů eur po čistém zisku 1,22 miliardy z roku 2002, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK