Akciové indexy pražské burzy PX 50 a PX-D po letech končí

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Akcioví investoři budou v pátek naposledy sledovat vývoj cen na pražské burze podle indexů PX 50 a PX-D. Oba původně rozdílné indexy se v průběhu let natolik sblížily, že jsou takřka shodné. Od pondělí je nahradí nový index PX, který statisticky naváže na dvanáctiletou historii PX 50, vyplývá z informací burzy.

PX se stane rovnocenným nástupcem obou indexů a sloučí jejich přednosti. "Ani jeden index se formálně nezruší. PX je nástupcem dvou stávajících indexů," vysvětlil nedávno generální ředitel burzy Petr Koblic. Dalším důvodem pro zrod PX je obchodování s deriváty.

PX se bude počítat z hodnot devíti akcií obchodního systému SPAD. Největší zastoupení, dohromady poloviční, získají elektrárenská společnost ČEZ a rakouská banka Erste. Z devíti akcí jsou nyní sestaveny i PX 50 a PX-D.

Jeden z neznámějších tuzemských akciových indexů PX 50 burza začala počítat 5. dubna 1994. Oslavila tím první rok obchodů s cennými papíry. Na burze tehdy byly stovky emisí z kuponové privatizace, z nichž bylo vybráno 50. Toto číslo se stalo i součástí názvu. Písmena PX jsou zkratkou slov Prague Exchange (pražská burza).

Index PX-D má burza od roku 1999. Původně měl být podkladem pro obchody s deriváty, postupně se stal jedním z klíčových cenových barometrů akciového trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK