Americké akcie ve čtvrtek posílily díky zprávě o inflaci

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. března (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily, protože příznivá zpráva o inflaci snížila obavy z růstu úrokových sazeb. Technologické společnosti však oslabovaly v čele s počítačovou firmou Apple Computer.

Dow Jonesův index, jenž sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, posílil o 0,39 procenta na 11.253,24 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,18 procenta na 1297,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však klesl o 0,53 procenta na 2299,56 bodu.

Vzhůru zamířily akcie bank a firem, které jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb. Ropné společnosti těžily z nárůstu cen ropy o více než dvě procenta. Firma Apple však oslabila téměř o tři procenta poté, co jedna z makléřských společností snížila cílovou cenu jejích akcií.

Americké ministerstvo práce ve čtvrtek oznámilo, že spotřebitelské ceny ve Spojených státech v únoru stouply o pouhých 0,1 procenta po lednovém nárůstu o 0,7 procenta. "Je tu více zpráv o dobrém ekonomickém růstu a nízké inflaci. To snižuje tlak na akcie," prohlásil analytik Jim Awad ze společnosti Awad Asset Management.

Na devizovém trhu dolar oslabil, protože zpráva o nízké inflaci zmírnila očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat ve zpřísňování měnové politiky. K poklesu přispěly rovněž údaje o zpomalení tempa bytové výstavby a nečekaný růst týdenního ukazatele počtu nových nezaměstnaných v USA.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,9 procenta na 1,2184 USD. K japonskému jenu americká měna navzdory počátečnímu nárůstu klesla o 0,5 procenta na 116,78 JPY a ke švýcarskému franku oslabila rovněž o 0,5 procenta na 1,2891 CHF, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK