Senát pro propojení ČSÚ s databázemi státní správy

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Český statistický úřad (ČSÚ) si zřejmě bude moci vyhledávat v databázích státní správy potřebné informace, aby je nemusel požadovat po lidech a firmách. Počítá s tím novela zákona o statistické službě, kterou dnes s výhradami k dodatkům navázaným na normu schválil Senát. Horní komora normu sněmovně vrátila se se škrtanými dodatky, které k normě přidali poslanci.

Senátorům se nelíbí, že k novele zákona o statistice přidali poslanci 14 dodatků, které mění zcela nesouvisející zákony. Někteří navrhovali, aby kvůli tomu horní komora novelu zamítla. Za předpis se ale přimluvil místopředseda senátu Edvard Outrata, který v minulosti statistickému úřadu předsedal. Uvedl, že norma má výrazně změnit způsob práce statistiků tak, jak po tom volali od 90. let. Pochválil i formulaci, podle které se neslučuje funkce předsedy úřadu se členstvím v politické straně. I on projevil ale lítost nad takzvanými přílepky.

Poslanci k samotné vládní předloze žádné velké úpravy nenavrhovali, mimo jiné ale v dodatku novelizovali zákon o správě daní a poplatků, který se týká například penále za dodatečně vyměřené daně. To byl podle Outraty nešťastný krok, protože je podle něj nutné statistiku výrazně oddělovat od správy daní. Z normy by měl tento dodatek zmizet.

Další pasáž novely měla stanovit, že nedoplatek na dani je povinen uhradit také ručitel, pokud mu zákon povinnost ručení ukládá a správce daně jej k úhradě nedoplatku vyzve, i tuto pasáž senátoři vyškrtli. Další senátem zavržené dodatky se týkají kompetencí celních úřadů a novely zákona o zemědělství.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) na základě zkušeností s prací sněmovny v posledním týdnu senátory upozornil, že mohou počítat s dodatky k dalším zákonům, a to z iniciativy poslanců všech parlamentních stran. Věcné chyby podle něj v přílepcích k zákonu o statistické službě nebyly, s jejich vyškrtnutím nesouhlasil.

Samotná novela o statistické službě má odstranit dosavadní stav, kdy údaje, které lidé nebo firmy poskytují veřejné správě, po nich později opět požaduje ČSÚ. "Novela zákona by měla umožnit statistikům přístup do některých nových velkých databází veřejné správy, aby ČSÚ snížil zátěž respondentů," řekl již dříve mluvčí úřadu Roman Prorok.

ČSÚ by měl třeba získat větší přístup k datům ministerstva financí. Statistici již nyní mají přístup do některých daňových registrů, které používají například při dopočítávání údajů o hrubém domácím produktu. Další výhodou by měla být možnost využívat všechna data z evidence obyvatel od ministerstva vnitra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK