Koruna zahájila den posilováním na 28,50 Kč/EUR

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Česká měna zahájila den posilováním. K euru posílila o pět haléřů na 28,50 Kč/EUR. Tuzemské maloobchodní tržby nemají na vývoj kurzu vliv, trh čeká na americká data z ekonomiky. Vůči dolaru koruna rovněž mírně posílila na 23,41 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance je současnou hlavní silou pro pohyb kurzu koruny regionální sentiment a vývoj na euro-dolarovém trhu. "Dokud bude dolar oslabovat, bude koruna posilovat. Jakmile se však dolar zastaví, bude se koruna vracet ke slabším hodnotám," uvedl.

Kurzotvorný charakter budou mít dnes podle Radima Krejčího z Patria Online především údaje o americké průmyslové výrobě a indexu spotřebitelské důvěry.

V následujícím týdnu by se koruna podle Pikory měla vracet do pásma mezi 28,60 až 28,80 Kč/USD. Důvodem je malý prostor dolaru pro další oslabování a růst úrokových sazeb v eurozóně.

"Vůči dolaru by dnes koruna měla mít nejasný trend s velmi mírně oslabující tendencí," uvedl Pikora. V průběhu týdne by podle něj měla koruna oslabit až k 23,90 Kč/USD, a to hlavně na základě oslabování eura vůči dolaru. Během dvou měsíců by se koruna měla dostat dokonce nad 25 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK