Koruna v reakci na prohranou arbitráž oslabila na 28,60 Kč/EUR

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Česká měna odpoledne v reakci na zprávu o tom, že Česko prohrálo arbitráž s japonskou Nomurou, oslabila o zhruba 15 haléřů na 28,65 Kč za euro. Po 17:00 stála na 28,60 Kč/EUR. K dolaru koruna klesla na závěrečných 23,48 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Nomura v devadesátých letech vložila kapitál do IPB. Případ nyní postupuje do druhé fáze, v níž arbitrážní tribunál stanoví výši odškodného, které bude ČR muset zaplatit. Nomura zažalovala Česko o odškodné 40 miliard Kč.

Zahraniční investoři začali podle Markéty Šichtařové z Next Finance korunu preventivně prodávat. Důvodem je pravděpodobný prodej korun státem, aby mohl nakoupit zahraniční měnu a vypořádat tak případnou cenu za arbitráž. "Prodej tak velkého balíku korun na devizovém trhu znamená ohromný tlak na oslabení koruny," vysvětlila Šichtařová.

Otázkou však podle Miroslava Frayera z Komerční banky zůstává, zda arbitrážní tribunál vyhoví Nomuře s požadovaným odškodněním a jestli bude domácí měna skutečně konvertována přes devizový trh, nebo se prostředky smění prostřednictvím centrální banky.

Koruna s ostatními regionálními měnami v závěru týdne oslabovala také kvůli poměrně výraznému růstu výnosů v eurozóně, který rovněž následovaly výnosy na českém dluhopisovém trhu, upozornil Frayer.

Příští týden bude chudý na domácí i zahraniční ekonomické zprávy, takže by se mohla snížit dosud vysoká roztěkanost devizového trhu. "Očekáváme, že se koruna udrží v pásmu 28,45 až 28,90 Kč za euro. S ohledem na dnešní zprávy se přikláníme spíše k mírně negativnímu vývoji tuzemské měny," uvedla Patria.

Dolar dnes dále padal, euro dokázalo posílit až na 1,22 USD/EUR. Podle dealera J&T Banky Lukáše Růžičky jde stále o přehodnocení dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA. "Spekulanti stále vsázejí na to, že trh se bude v dalších měsících obávat financování schodku běžného účtu USA," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK